Hoe werken wij?
Op De Zandbak wordt les gegeven aan kinderen van groep 1 tot en met 8 van het primair onderwijs. Wij sluiten aan bij het NTC-1 (Nederlandse Taal en Cultuur) onderwijs van de Stichting NOB (Nederlands Onderwijs Buitenland). Wat wil zeggen dat wij kinderen, die al Nederlands spreken na schooltijd taal en cultuur lessen geven om de aansluiting met het Nederlandstalige onderwijs te behouden.
We richten ons op het toewerken naar de kerndoelen zoals deze geformuleerd zijn voor de deelvaardigheden van de Nederlandse taal. Aansluiting bij het Nederlandstalige onderwijs in het buitenland vergt best heel veel van de kinderen. Waar in Nederland 7 uur taalonderwijs wordt gegeven en de kinderen ook bij andere vakken de mogelijkheid hebben om vaardigheden te oefenen of hun woordenschat te vergroten (denk bijvoorbeeld aan Aardrijkskunde of Natuuronderwijs), moeten de kinderen in het NTC-onderwijs dit in 3 uur doen en ook buiten de reguliere internationale school om.
Taal
Groepen 1 en 2
In groep 1 en 2 ligt de nadruk op activiteiten die gericht zijn op Nederlandse taalontwikkeling en voorbereidend lezen. Daarom werken we met de zogenaamde tussendoelen beginnende geletterdheid. Dit zijn tussendoelen in de taal-, lees- en schrijfontwikkeling die in Nederland gehanteerd worden. Aan de hand van thema’s komen alle aspecten die van belang zijn voor de taalontwikkeling van het jonge kind aan de orde. In het kader van een thema wordt intensief gewerkt aan de uitbreiding van de woordenschat, zinsvorming en verhaal- en taalbegrip. Daarnaast is er veel aandacht voor het samen spelen en spreken en expressie. Wij gebruiken hiervoor onze eigen samengestelde lessen met behulp van de methode BubbelDeBub, Schatkist en Kleuterplein.
Groepen 3 t/m 8
In groep 3 tot en met 8 onderscheiden we de volgende vaardigheden: lezen, stellen, spreken en luisteren, spelling, woordenschat en grammatica. Vanwege de beperkte tijd richten wij ons vooral op technisch en begrijpend lezen, woordenschatontwikkeling en spelling. Wij werken in groep 3 met de methode Veilig leren lezen (de Kim versie).
Vanaf groep 4 tot en met 8 gebruiken wij Taalactief en Nieuwsbegrip.
Cultuur
Onderwijs in de Nederlandse cultuur wordt gegeven ter ondersteuning van en als aanvulling op de Nederlandse taallessen. Gemiddeld wordt er per lesweek een half uur cultuuronderwijs gegeven. De Stichting NOB heeft een map uitgebracht voor het primair onderwijs waarin geschiedenis, aardrijkskunde en cultuurthema’s zijn uitgewerkt tot een unieke lessenserie. Door deze lessenserie kunnen wij het cultuuronderwijs in combinatie met woordenschatonderwijs een plek geven binnen ons curriculum. In het lesmateriaal komen onderwerpen zoals bijvoorbeeld ‘Nederland, waterland’, ‘Nederland als sportland’ en ‘de stad Amsterdam’ ruimschoots aan bod.
Sommige vieringen en feestdagen die verband houden met de Nederlandse cultuur, worden georganiseerd in samenwerking met de Nederlandse Vereniging Riyadh, zoals bijvoorbeeld Sinterklaas en Koningsdag. Andere vieringen worden georganiseerd door de Zandbak zelf. Deze vieringen worden als buitenschoolse activiteit georganiseerd. Ouders en leerlingen worden gestimuleerd hieraan deel te nemen.
Huiswerk
Onze leerlingen zijn allemaal meertalig en daarom stimuleren wij een zo groot mogelijk taalaanbod in de klas en thuis. Dit is een absolute voorwaarde om het Nederlands goed aan bod te laten komen. De school maakt met de ouders de afspraak dat minstens één ouder thuis bij voorkeur altijd Nederlands spreekt. Bij nieuwe leerlingen wordt dit ook expliciet aan de ouders verteld. Ook wordt er dan gesproken over de mogelijkheden die ouders thuis hebben om de taal op verschillende manieren naar voren te laten komen. Zo is het eenvoudig om Nederlandse televisieprogramma’s te ontvangen; een geweldige stimulans.
Huiswerk is een belangrijk deel van het Nederlandstalige programma en geeft een extra mogelijkheid om de leerlingen het niveau te laten behalen dat voor hen in vergelijking met hun leeftijdsgenoten in België en Nederland gewenst is. Dat gezegd hebbende, realiseren we ons ook dat er op de internationale school al veel verwacht wordt van de kinderen. Wij proberen hier een goede balans in te vinden.